Bereid de bouillon voor met behulp van ½ groentebouillonblokje en 400 ml kokend water.
2
Snipper 1 stuk ui. Verwarm een klontje vegan boter in een soeppan en fruit de ui. Snij 2 stengels bleekselderij in dunne plakjes en voeg toe. Schil 125 g wortel, snij in blokjes van 1-2 cm en hak 1 teentje knoflook fijn. Voeg toe, samen met 1 tl gedroogde tijm en wat zout. Bak rustig verder.
3
Kerf 1 prei in de lengte in en spoel zand ertussenuit. Snij in dunne ringen en bak zachtjes mee, schep af en toe om. Schil intussen 150 g knolselderij en 200 g aardappelen en snij in blokjes van 1-2 cm. Voeg toe samen met de bouillon. Kook ca. 10 minuten tot de aardappel gaar is.
4
Maak de croutons. Verhit olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Snij 1 zakje ciabatta in blokjes van ca. 2 cm. Bak de croutons al schuddend bruin en knapperig. Meng in een kommetje de 1 olie , 2 el miso en ½ el sojasaus. Draai het vuur uit. Voeg het mengsel toe aan de pan en schud een paar keer flink om, zodat elk stukje brood bedekt is. Laat even afkoelen op een bord (zie tip).
Tip: Als je wat croutons overhebt kan je deze het beste bewaren in een luchtdichte trommel.
5
Pureer ½ pakje tofu met een staafmixer in een maatbeker tot een glad mengsel. Voeg als laatst bij de soep als de aardappelen gaar zijn, samen met 1 potje mais. Check of de soep de juiste dikte heeft naar je smaak, voeg anders nog wat vegan melk of water toe. Warm nog even zachtjes door, laat het niet koken(!).
6
Hak intussen ½ bosje peterselie fijn.
7
Serveer de soep met de miso-croutons en peterselie. Breng op smaak met een kneepje citroensap.