Verwarm de oven voor op 200 graden en bak het brood ca. 10 minuten.
2
Zet een pan de waterkoker aan.
3
Verwarm een klontje boter in een soeppan met dikke bodem. Bak 25 g spekjes zachtjes.
4
Schil 300 g aardappelen en snij in blokjes van 1-2 cm. Zet op in een laagje gezouten water en kook in 10 minuten gaar. Giet af en zet apart.
5
Snipper 1 stuk gele ui en snij 2 stengels bleekselderij in dunne plakjes, voeg bij de spekjes. Schil 150 stuks wortels en snij in kwartjes van 1-2 cm, voeg toe. Hak 1 teentje knoflook fijn. Voeg toe met 1 tl gedroogde tijm en wat zout.
6
Voeg als de ui glazig is 15 g bloem toe, roer met een garde goed door en voeg 100 ml melk, 300 ml kokend water en 1 (vis)bouillonblokje toe.
7
Kerf ½ prei in de lengte in en spoel zand ertussenuit. Snij in ringen en voeg toe. Kook de soep afgedekt ca. 5 minuten.
8
Check ondertussen of de soep voldoende vloeibaar is naar je smaak, voeg anders nog wat melk of water toe en breng op smaak met zout en peper. Voeg de aardappelblokjes toe. Dep 200 g vis droog. Voeg een kneepje citroensap en de vis toe en laat 3-5 minuten meekoken. De vis zal snel gaar zijn. Voeg als laatst 1 potje mais (uitgelekt) toe.
Goed om te weten: De bouillabaisse visstukjes kunnen heilbot, heek, kabeljauw, schol en/of zalm bevatten.
9
Hak ½ bosje peterselie fijn. Serveer de soep met het brood met wat boter en peterselie.
Tip: Als je wat croutons overhebt kan je deze het beste bewaren in een luchtdichte trommel.