Recept vlees
Afghaanse Kofta (gehaktballetjes in saus) met Challaw (rijst) en Sabzi (groenten)
40 min. bereiding
Recept vlees
Afghaanse Kofta (gehaktballetjes in saus) met Challaw (rijst) en Sabzi (groenten)
40 min. bereiding

Ingrediënten

Bereiding

Ingrediënten

Toon ingrediënt-hoeveelheden voor:
2 porties
1 stuk gele ui
150 g zomerpostelein
1 zakje koriander
100 g spinazie
150 g basmatirijst
½ stuks rode peper
200 g rundergehakt Afghaans gekruid
½ blikje/potje tomatenpurree
½ blikje tomatenstukjes

Zelf toe te voegen

2 teentjes knoflook
Olie om te bakken
½ tl suiker
50 ml water

Bereiding

1

Sabzi: Snipper 1 stuk ui en 2 teentjes knoflook. Hou de helft apart. Fruit de rest zachtjes in een afdekbare wok tot de ui glazig is. Spoel 150 g zomerpostelein af en schud de bos een beetje droog. Hak de zomerpostelein en 1 zakje koriander (incl. steeltjes) grof (bewaar wat koriander ter garnering). Voeg bij de ui, samen met 100 g spinazie. Dek af en laat zachtjes pruttelen terwijl je verder gaat.

2

Challaw: Zet de150 g rijst op in een dubbele hoeveelheid water met zout. Kook zachtjes in ca. 10 minuten gaar en droog. Roer de gare rijst goed los met een vork, voeg 1 el olie p.p. toe, roer door en laat afgedekt rusten.

3

Kofta: Hak ½ stuks rode peper (incl. zaadlijsten). Pureer, met de overgebleven ui en knoflook in het bakje van de staafmixer tot een gladde pasta.

4

Doe 200 g gehakt in een mengkom en kneed de pasta er met je handen doorheen. Draai 3 a 4 balletjes p.p. Verwarm olie in een braad- of hapjespan. Bak de balletjes op hoog vuur rondom aan (ze mogen wat uit elkaar vallen). Haal uit de pan (ze hoeven nog niet gaar te zijn) en hou apart.

5

Fruit, in het braadvet, ½ blikje/potje tomatenpuree een minuutje stevig aan. Voeg ½ blikje tomatenstukjes (zie tip) en ½ tl suiker, 50 ml water en een flinke snuf zout toe. Meng goed en breng aan de kook.

6

Doe de balletjes in de saus en druk een beetje onder. Dek af en laat ca. 10 minuten op zacht vuur pruttelen tot het gehakt gaar is en de saus een beetje ingedikt.

7

Haal het deksel van de wok, zet het vuur eventueel wat hoger zodat overtollig vocht verdampt. Breng op smaak met zout en zwarte peper.

8

Serveer de sabzi (groenten) met de challaw (rijst) en kofta (balletjes in saus). Garneer met de overgebleven koriander.

9

Tip: Kook je voor 2 personen? Bewaar dan de overige tomatenstukjes in een afgesloten bakje in de koelkast, je hebt het elders deze week nog nodig.

10

Goed om te weten: Het gehakt is gekruid met kruidnagel-, kaneel-, komijn-, kardemom-, koriander-, kerriepoeder, zout en peper.

Ook in onze boxen

Toon alle