Schil intussen 200 g wortelpeterselie en 500 g aardappelen en snij in stukken van ca. 2 cm. Doe in een mengkom met 50 g spekreepjes (let op! de spekreepjes gebruik je deze week voor twee gerechten), olie, ½ tl paprikapoeder, peper en zout. Schud om. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en bak ca. 20 minuten in de oven.
3
Kerf 1 stuk prei in de lengte in en spoel zand er tussenuit. Snij in stukken van ca. 10 cm en vervolgens in de lengte in kwarten. Schil 150 g wortel en snij in plakjes van ca. 1 cm. Verwarm boter en/of olie in een afdekbare wok of hapjespan. Roerbak de groenten een paar minuten, voeg een snufje zout toe. Dek af, zet het vuur laag en laat zachtjes(!) gaar smoren in 10-15 minuten.
4
Rasp ½ stuk citroen.
5
Dep 2 filets skrei droog en kruid met zout en peper. Verhit boter en olie in de koekenpan. Wacht tot de boter stopt met bruisen en wat bruint. Bak de vis ca. 4 minuten op de huid en daarna nog 2 minuten op de filetkant.
6
Breng het wortel-preimengsel op smaak met de citroenrasp en een kneepje citroensap (ca. 0,5 el voor 2p). Snij van de overgebleven citroen eventueel plakjes ter garnering bij de vis.
7
Serveer de skrei met de gebakken aardappelen en wortelpeterselie en de gesmoorde groenten.