Bereid de bouillon voor met 1½ groentebouillonblokjes en 800 ml kokend water. . Zet 100 g rijst op in de bouillon en breng aan de kook. Schil ½ stukje gember, snij in dunne plakjes en dan in staafjes. Voeg toe en laat de rijst ca. 30 minuten afgedekt koken. In feite kook je de rijst kapot, dat is ook de bedoeling, je maakt een soort dikke rijstsoep.
2
Snij 100 g witte kool in dunne sliertjes. Voeg na ca. 10 minuten bij de rijst en kook mee.
3
Verwarm 2 el (milde) olie in een koekenpan. Snij 1 teentje knoflook in plakjes en ½ rode peper in ringetjes (verwijder de zaadlijsten als je niet van pittig houdt). Bak zachtjes in de olie tot de knoflook een klein beetje verkleurt (blijf erbij, laat het niet verbranden!). Schenk de chili-knoflookolie in een kommetje. Voeg 1 tl sojasaus toe en zet weg.
4
Snij de stelen van ½ paksoi in plakjes en het blad in repen. Verwijder de korrelige kluitjes van 100 g bundelzwammen. Snij 175 g kastanjechampignons in plakjes
5
Bak eerst de paddenstoelen op hoog vuur een paar minuten aan. Voeg het wit van de paksoi toe en bak een paar minuten mee (lekker als de paksoi wat knapperig blijft). Voeg op het laatst het paksoiblad toe en laat slinken. Breng op smaak met een beetje zout en peper.
6
Snij 1 stengel lente-uien in ringetjes.
7
Pureer ½ pakje zijden tofu met een staafmixer in een maatbeker tot een glad mengsel. Voeg toe bij de soep. Warm nog even zachtjes door, maar laat het niet koken(!).
8
Geef ieder een grote kom rijstsoep en laat ze er paddenstoelen en paksoi bij opscheppen. Garneer met de lente-ui en 1 tl sesamzaad. Breng op smaak met de chili-knoflookolie of als je niet van pittig houdt met wat sojasaus.