NB: De oranje bloemkool groeide zó hard dat hij eerder geoogst moest worden dan gepland. Vandaar geen broccoli zoals op de foto, maar oranje bloemkool van Stefan Schuurmans.
2
Meng in een kom 4 el rijstazijn of witte wijnazijn met 1 tl suiker (heb je gezoete rijstazijn, dan kan je de suiker weglaten). Schil 125 g bietjes en snij in hele kleine blokjes van ca. 0,5 cm. Voeg bij de azijn. Schep tussentijds om.
3
Breng 150 g rijst met de dubbele hoeveelheid water en zout aan de kook en laat in ca. 10 minuten afgedekt (zachtjes!) gaar en droog koken. Laat staan tot gebruik.
4
Breng een pan met een laagje gezouten water aan de kook voor de bloemkool en de wortel. Snij de ½ stuk bloemkool in roosjes en de steel in stukjes. Schil 125 g wortel en snij in plakjes. Kook afgedekt in ca. 5 minuten beetgaar en giet af.
5
Was ½ stuk komkommer, halveer in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snij in plakjes.
6
Pers de halve citroen. Meng 3 el mayonaise, 1 el sojasaus, citroensap (0,5 el bij 2p) en water (0,5 el bij 2p) in een kommetje. Voeg als je dat in huis hebt naar smaak sesamolie toe. Proef of je nog iets meer citroen wilt (de saus zal vrij zout proeven, maar dat combineert straks goed met de rest!).
7
Verwarm een koekenpan en rooster daarin 1 bakje sesamzaadjes ca. 2 minuten. Blijf erbij! Doe in een schaaltje. Verwarm olie in dezelfde pan. Bestrooi 2 stuks zalm met peper en zout en bak ca. 5 minuten op de huid tot knapperig en bruin. Draai om en bak nog ca. 2 minuutjes.
8
Snij intussen 1 stengel lente-ui in ringetjes en zet in een schaaltje op tafel. Schenk de azijn uit het bakje met chioggiabiet bij de rijst (gebruik bijv. een vergiet) en meng goed.
9
Maak voor iedereen een bowl met de rijst, wortel, bloemkool, biet, komkommer en zalm. Serveer met de sojadressing, sesamzaadjes en lente-ui.